kolonija mrcajevci

kolonija mrcajevci

Када је реч о стручном усавршавању али и, спортским речником речено, одржавању стваралачке кондиције ликовних педагога, показало се да су у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању, препознали којим путем  би требало да се креће усавршавање професора ликовне уметности,  који су завршили ликовне академије.

После веома запажене ликовне колоније коју је Регионални центар за професионални развој запослених у образовању крајем јуна организовао у Рошцима, а на којој су учествовали ликовни педагози из Пожеге, Горњег Милановца, Чачка и Краљева, нешто слично одржано је у суботу, 20. септембра у Мрчајевцима. За разлику од колоније у Рошцима, овог у Мрчајевцима су раме уз раме стварали професори и ученици средњих уметничких школа из Краљева и Чачка.  

Као и у случају ликовне колоније у Рошцима, како каже професор Бојан Недељковић, који је у Регионалном центру задужен за односе са јавношћу, и окупљање ликовних педагога у Мрчајевцима, превасходно има за циљ њихово стручно усавршавање, будући да је постало неписано правило да по завршетку ликовних академија, они који се одлуче за педагошки рад врло брзо изгубе интересовање за стваралаштво.

– Ова колонија на којој су учествовали и ученици средњих уметничких школа из Чачка, која од ове године ради у оквиру Саобраћајно машинске школе и Средње уметничке школе из Краљева која је основана пре пет година, осим усавршавања педагога била је и прилика да се ученици у директном контакту упознају са процесом настанка једног ликовног дела. На овај начин код деце, мада се ради о ученицима уметничких школа, ликовно образовање, са чим се у потпуности слажу и у недавно основаном Активу професора ликовне уметности, добија на значају, будући да је као и музичка уметност, у највећем броју случајева, неправедно маргинализовано. Други циљ којим се руководио Регионални центар за професионални развој запослених у образовању, свакако је настојање да се простори школа у селима оплемене оригиналним уметничким делима, која би требала да подстакну ученике на стваралаштво. И трећи нимало мање важан циљ, на коме је потенцирао Божидар Плазинић, идејни творац колоније у Рошцима, је оживљавање сеоских средина, којима овакве манифестације свакако недостају, објашњава Недељковић.    

Ликовну колонију у Мрчајевцима која је радила у етноселу на обали Западне Мораве, обележила је и изложба академског сликара Момчила Пауновића, иначе професора у ОШ Татомир Анђелић у Мрчајевцима, о чијем стваралаштву је говорила историчарка уметности Драгана Божовић из Уметничке галерије Надежда Петровић, са којом Регионални центар сарађује од свог оснивања. У раду колоније учествовао је и професор Ликовне академије у Београду, Михајло Драгутиновић, иначе Мрчајевчанин, чије ће дело такође красити зидове школе у Мрчајевцима.     

Када је реч о стручном усавршавању али и, спортским речником речено, одржавању стваралачке кондиције ликовних педагога, показало се да су у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању, препознали којим путем би требало да се креће усавршавање професора ликовне уметности који су завршили ликовне академије. На другој страни, уколико ова идеја идуће године, чему се у Центру надају, заживи и у осталим сеоским школама, биће то прилика да ликовна уметност, посредством оваквих манифестација и буквално стигне на праг житеља села у Моравичком округу и чачанском крају.