Projekat “Profesionalna orijentacija na prelasku u srednju školu”

U prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Cacka , u ponedeljak 27.maja odrzan je drugi sastanak Tima za podrsku programu Profesionalna orjentacija na prelasku u srednju skolu, prvi vebinar i video konferencija koja je emitovana iz Nisa.Na ovom sastanku, koje je vodila Marija Vulović, rukovodilac lokalnog tima za podršku, sumirana su postignuca osnovnih skola Moravickog okruga u ovoj skolskoj godini.

{gallery}aktelno/prof_orijentacija_tipo{/gallery}

Projekat “Profesionalna orijentacija na prelasku u srednju školu” sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije. Cilj realizacije projekta je da osposobi mlade da promišljeno, valjano i realno odluče o izboru zanimanja a potom i obrazovanja, da planiraju karijeru i uključe se u svet rada. Ovaj projekat, koji uspostavlja održiv i funkcionalan sistem profesionalne orijentacije, biće sproveden u svim osnovnim školama i kancelarijama za mlade u Srbiji u periodu od 2011. do 2013. godine. Ciljna grupa ovog projekta su osnovci i srednjoškolci.

U projektu učestvuju mnogi učesnici iz različitih sektora, jer je uspostavljanje funkcionalnog i održivog sistema profesionalne orijentacije u interesu celog društva. Takođe, projekat osnažuje mlade ljude da budu aktivni građani koji učestvuju u stvaranju bolje budućnosti za sebe, ali i šire zajednice.

Kroz ovaj program realizuju se I susreti sa svetom rada kroz posete firmama I preduzecima.Za partnerske institucije u ovom programu tj. za preduzeca to znaci mogućnost prilagođavanja promenama u svim segmentima života, rada i obrazovanja kao i mogućnost adekvatne pripreme mladih za proces donošenja odluka u vezi škole i buduće profesije.

Jedna od znacajnih aktivnosti u ovom delu programa bila je realiacija Dana devojcica.  U Cacku je u ovom programu posete preduzecima  ucestvovalo  100 devojcica iz sest skola. Poseceno je 6 preduzeca Studio Maruska , Desert, Vodoinzinjering, Progresinzinjering, Elsat, Unipromet  . Svi domacini su se potrudili da se deca lepo osecaju, da nauce nesto novo, da dobiju ideje cime bi sve mogli da se bave u zivotu i kako da razmisljaju na temu sopstvenog preduzeca i posla.

Kroz ovaj program mladi sticu znanja i razvijaju životne veštine koje su  neophodne za suočavanje sa dinamičnim i promenljivim svetom rada.

Koristi programa za roditelje ogledaju se u davanju jace podrške svojoj deci  u donošenju odluka u vezi škole i buduće profesije

U 232 osnovne škole i 26 Kancelarija za mlade počelo je sa sprovođenjem programa u 2011/12. a

450 novih škola je obučeno i sprovodilo je program u toku školske 2012/13.

Akreditovanu obuku proslo je  2074 nastavnika i stručnih saradnika i 83 članova timova za karijerno informisanje u KzM . Oko 21 000 mladih je bilo uključeno u aktivnosti programa u toku 2012/12.

Glavni zaključak monitoring izveštaja iz školske 2011-2012.godine je da projekat profesionalne orijentacije izlazi u susret potrebama svih korisnika – učenika, roditelja, nastavnog osoblja i rukovodstva osnovnih škola i regionalnih centara, koji ga smatraju zanimljivim i korisnim. Učenici/ce su veoma zainteresovani, redovno pohađaju aktivnosti u okviru profesionalne orijentacije i odlučuju informisanije i aktivnije, ozbiljnije shvatajući odluku. Smatraju da su bolje upoznali sebe, da je nastava interesantna, osećaju se opuštenije nego na redovnoj nastavi, imaju bolji odnos sa nastavnicima -kako je rekao jedan učenik: „Konačno časovi za ono što nama treba!“ Pokazalo se, takođe, da projekat razvija kapacitete učenika i nastavnog osoblja kako za profesionalni, tako i za lični razvoj i da povećava kompetentnost osnovnih škola da odgovore na potrebe lokalne zajednice.