ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ ЧАЧАК, СРБИЈА

У Парку знања одржане радионице „Туристичка мапа Чачка“ и „Мој град“

У Парку знања 30 и 31. јула 2020. одржане радионице на тему „Туристичка мапа Чачка“ и „Мој град“ намењене ученицима старијих разреда, ау у циљу упознавања културних, историјских, географских и туристичких потенцијала града у коме живимо.

Опширније: У Парку знања одржане радионице...

У ЦСУ Чачак одржана радионица "Репродуктивно здравље код адолесцената"

У ЦСУ Чачак, 7. јула 2020. у организацији Канцеларије за младе,  одржана је  радионица "Репродуктивно здравље код адолесцената".
Информисање и образовање младих о репродуктивном здрављу је важан чинилац у процесу изградње личног система вредности и самопоштовања.
Радионица је одржана у форми квиза. Млади су се поделили у две групе и међусобно такмичили у знању о репродуктивном здрављу. Заједно су решавали најбитнија питања везана за ову тему, а до тачних одговора и сазнања долазили су заједно са др мед. Данијелом Кораћ-Мандић и њеним сарадницимаЦиљ радионице био је да се повећа знање младих о овој теми као и да се подстакне интересовање младих за додатну едукацију како би заинтересовани постали вршњачки едукатори.
Организатор радионице је Новосадски хуманитарни центар у сарадњи са Министарством омладине и спорта и Канцеларијом за младе.

У ЦСУ Чачак одржана дводневна обука "Млади у туристичкој индустрији"

У ЦСУ Чачак, 24. и 25. јуна одржана је дводневна обука "Млади у туристичкој индустрији". Предавачи су били Владимир Ђумић, председник Кампинг Асоцијације Србије и консултант Zepter хотелима у Србији и Тиаго Фереира, Бразилац који се бави туризмом у Србији.
Овај пројекат је створен са циљем промоције запошљавања, самозапошљавања и промоције предузетништва младих у сектору туризма, а спроводи га удружење "Србија за младе".
Млади су имали прилику и да чују више о туристичким потенцијалима Србије, начинима покретања бизниса, примерима добре праксе, али су имали и могућност добијања стручне праксе. На крају обуке одржан је квиз о Србији, а најбржи учесници који су имали тачне одговоре добили су награде. Награде су 2 једнодневна излета у Врњачкој Бањи, ранац, мајице, качкети...

Семинар „Пројекти у предшколској установи“ за ПУ „Моје детињство“

У ЦСУ Чачак, 20 и 21. јуна  2020.  одржан је семинар „Пројекти у предшколској установи“.  Општи циљ семинара је оспособљавање и унапређивање вештина учесника семинара за: развијање пројеката на нивоу васпитне групе; развијање и презентовање пројеката на нивоу тимова и радних група; активно укључивање у процес развојног планирања као подршке квалитету. Аутори  семинара су Гордана Ђорђевић , дипл. педагог, спец. управљања прој., ПУ „Др Сима Милошевић“,  Јелена Крсмановић , дипл. педагог, ма управљања прojeктима, ПУ „Др Сима Милошевић“.  Семинару је присуствовало 30  васпитача из ПУ „Моје детињство“.

У ЦСУ Чачак одржан семинар "Обука за наставу Грађанског васпитања"

Након престанка мера које су се односиле на превенцију и очувања здравља током ванредне ситуације, 13. јуна 2020. одржан је семинар Обука за наставу Грађанског васпитања. Aуторке семинара,  Зорица Димитријевић и Марија Вуловић,  поступно и систематично су провеле полазнике кроз причу о циљевима, исходима и врстама учења у настави Грађанског васпитања и карактеристикама квалитетне наставе у 21. веку, подстичући коришћење интерактивних техника и метода у приступу наставним садржајима.Семинар је одржан у ЦСУ Чачак, а присуствовало је 29 наставника.

Састанак Научних клубова у ЦПН

12. марта у Научном клубу Београд, одржан је састанак представника Центра за промоцију науке са представницима Научних клубова из целе Србије.На састанку се разматрао извештај Јавног позива 2018; Јавни позив 2020-новине; сајт Мреже Научних клубова; Мај месец математике. Испред Научног клуба ЦСУ Чачак, састанку су присуствовале, Тања Аћимовић, в.д. директорка и Љиљана Војиновић, стручни сарадник.

У ОШ "Мито Игумановић" Косјерић одржан семинар „Целодневна настава у школи и реализација еколошких активности“

У ОШ "Мито Игумановић" Косјерић, 11. марта  2020.  одржан је семинар „Целодневна настава у школи и реализација еколошких активности“. Циљ семинара је унапређивање наставног процеса; повећање компетенција наставног кадра за организовање и рад у целодневној настави и развој еко-педагошких компетенција. Семинару је присуствовало 30 наставника.

У Центру за стручно усавршавање Чачак одржан семинар „Слика и прилика – визуелна писменост и ликовно наслеђе“

У Центру за стручно усавршавање Чачак, 22 и 23. фебруара  2020.  одржан је семинар „Слика и прилика – визуелна писменост и ликовно наслеђе“.  Општи циљ семинара је обогаћивање методолошког и педагошког приступа наставника у интерпретацији визуелне културе, развој компетенција наставника за проблематизацију )ликовних феномена и разумевање и комуницирање њихове улоге у савременом друштву. Аутор семинара је Драган Булатовић, доктор историје уметности, Филозофски факултет Универзитета у Београду.  Семинару је присуствовало 28 наставника.

Емоционални аспекти мотивације за школско учење

У Центру за стручно усавршавање, 13 и 14. фебруара  2020.  одржан је семинар „Емоционални аспекти мотивације за школско учење“.  Циљ семинара је оснаживање наставника кроз стицање знања о емоционалним аспектима мотивације за учење, кроз усвајање вештина препознавања и мењања негативних мотивационих стилова код ученика; подршка у развоју личности и заштити емоционалног здравља ученика  Реализаторке семинара су Весна Петровић, доктор наука, Факултет педагошких наукаУниверзитета у Крагујевцу; Александра Степанов, дипломирани педагог, Центар за породични смештај и усвојење Нови Сад;. Семинару је присуствовало 29 наставника и васпитача у домовима ученика.

Стручно усавршавање као подршка самовредновању

 

У Центру за стручно усавршавање у Чачку, од 11. до 13. фебруара 2020. године,  реализована je акредитована једнодневна  Обука запослених у образовању за примену образовних стандарда и самовредновање рада установа у основном и средњем образовању. Заједничким пројектом Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања,  биће обухваћене све школе Моравичког округа током 2020. године.
За школе из Моравичког округа обуку су реализуовале водитељски парови просветних саветника Школске управе Чачак: Слађана Парезановић (руководилац), Рада Каранац и Данијела Ковачевић Микић. 

facebook banner

Број прегледа чланака
1417812