У  ЦСУ Чачак, 11. јуна 2022. одржан је семинар "Различити приступи у раду наставника и стручних сарадника са децом са поремећајем у понашању", намењен наставницима. Учествовало је 16 наставника.

Еко дан у ОШ „Марко Ђ. Катанић“ Бресница

}Ученици еколошке секције основне школе „Марко Ђ. Катанић“ из Бреснице , са наставником биологије Јадранком Милинковић 8. 6. 2022. год. организовали су Еко дан . Том приликом школа је угостила 70 предшколаца из вртића „Звончица“ из Мрчајеваца, који су дошли у пратњи својих васпитача. У духу посете гостису на поклон донели коришћену тетрапак амбалажу и истрошене батерије.
Циљ организовања Еко дана је подизање еколошке свести , продубљивање знања, развијање практичних вештина али и да предшколсци , који су  већ стасали будући ђаци доживе школу као пријатну средину где се стичу знања али има простора и за игру и за дружење.Еко дан су оболежиле следеће радионице:

1. Пресовање пет амбалаже и акција сакупљања истрошених батерија

У овој радионици након предавања на тему „Рециклажа“ демонстриран је поступак пресовања пет амбалаже.

1. Израда хербаријума

Учесници радинице упознати су са разлозима израде хербаријума, како се врши одабир биљака, када, који се подаци уносе а потом је демонстриран  поступак припреме биљака за израду хербаријума стављањем биљака у пресу. На располагању за прелиставање било је  више примерака школских хербаријума.

1. Лековито и ароматично биље

Кроз изворни материјал, биљке школске ароматичне баште учесници су саслушали предавање на тему:“Значај лековитог биља и начини примене“.  Следећи корак у оквиру радионице било је препознавање засађених биљака: матичњак, жалфија, камилица, невен, хајдучка трава, смиље, чуваркућа и нана.

1. Временска лента еволуције живог света на планети Земљи

Временска лента приказана је преко цртежа и слика фосила редоследом како је настао и како се развијао живи свет. Разгледањем временске ленте могло се видети како су изгледала прва жива бића, најстарији фосили, прелазни фосили као и жива бића која су некада живела а да то нису само диносауруси већ и многа друга жива бића.

1. Еко активности које свакодневно треба да спроводимо

На постављеној табли у школском парку приказан је одређен број пиктограма са појашњењима еколошке активности коју треба свако од нас свакодневно да спроводи.

Учесницима је појашњено значење онога што је представљено пиктограма и да је то пут  развоја еколошке свести и развоја  еко културе.

1. Практичан рад предшколаца

На задату тему : Осмисли и цртежом представи једну еколошку активност“, предшколци су имали задатак да се на креативан начин искажу. Своје радове качили су на канап између два дрвета у школском парку. Најбољи радови су награђени а чланови жирија били су ученици учесници радионица са наставником биологије Јадранком Милинковић.

Са циљем да будемо добри домаћини потрудила се директорка школе Весна Дишић- Величић која је у свим сегментима организовања Еко дана имала кључну улогу.Такође, потврду да радимо добру ствар добили смо и од стране Школске Управе која је финансирала наш Еко дан.

"Климатске промене - Да нам клима штима"

У склопу Еко феста 6. јуна 2022.  је одржана трибина за наставнике, "Климатске промене - Да нам клима штима".
Планиране су   активности до краја године у школама, вртићима и ЦСУ Чачак у виду креативних радионица, семинара, трибина, пошумљавања, стручних излета, као и свих предлога које садрже мини пројекти за заштиту животне средине.

Еко фест

Локална самоуправа је и ове године определила средства  за програм заштита животне средине за предшколске установе, основне и средње школе. ЦСУ Чачак је добио улогу организатора тих активности у сарадњи са вртићима и школама, са циљем да се едукацијом деци укаже и утиче на промену ставова и стилова понашања у односу на заштиту животне средине.

Овогодишњи Еко фест под називом "Знањем кроз природу" је започет радионицом, 3. јуна 2022. а Светски дан заштите животне средине, 5.6.2022. смо обележили квизом знања за ученике основних и средњих школа. Прво место у категорији основних школа је освојила ОШ"Владислав Петковић Дис" из Заблаћа, а у категорији средњих школа Медицинска школа Чачак.

Ефикасно планирање и креирање наставе вежби и блок наставе, оријентисане на остваривање циљева

У  ЦСУ Чачак, 4. јуна 2022. одржан је семинар намењен наставницима Техничке и Медицинске школе Чачак. Аутори семинара су Миланка Булатовић, дипломирани специјални педагог , Медицинска школа са домом ученика„Сестре Нинковић" и Бојана Савић Богдановић, диломирани педагог, Медицинска школа са домом ученика„Сестре Нинковић". Учествовало је 29 наставника.

Семинар "Пројекти у предшколској установи" за васпитаче

У  ЦСУ Чачак, 4 и 5. јуна 2022. одржан је семинар „Пројекти у предшколској установи“. Семинар је намењен васпитачима, медицинским сестрама у ПУ и стручним сарадницима у ПУ. Ауторке семинара су Гордана Ђорђевић , дипл. педагог, спец. управљања прој., ПУ „Др Сима Милошевић„ , Земун; Јелена Крсмановић , дипл. педагог, ма управљања прojeктима, ПУ „Др Сима Милошевић„ , Земун. Семинару је присуствовао 21 учесник.

Даровито дете у школи и шта са њим

У  ЦСУ Чачак, 28 и 29. маја 2022. одржан је семинар Даровито дете у школи и шта са њим.

Семинар је организован за наставнике из ОШ„Ратко Митровић“ Чачак. Учествовало је 30 наставника.

Даровито дете у школи и шта са њим

Индивидуализација и подстицај говорног развоја код деце предшколског узраста

21. мајa 2022. у ЦСУ Чачак одржан је семинар за васпитаче из ПУ „Моје детињство“ Чачак. Ауторке семинара су Татјана Ристивојевић, дипломирани педагог, Предшколска установа "Др Сима Милошевић" Земун и Бојана Синђелић Лазић, дипломирани дефектолог логопед, Предшколска установа "Др Сима Милошевић" Земун. Учествовало је 30 васпитача.

online

1928806