Podsticanje profesionalnog organizovanja prosvetnih radnika jedna je od aktivnosti Regionalnog centra – Čačak.

STRUČNO VEĆE GRAĐANSKOG VASPITANJA

Na inicijativu Regionalnog centra – Čačak u subotu 06.10.2007. godine u prostorijama RC osnovano je Stručno veće profesora-predavača građanskog vaspitanja Moravičkog okruga. Ciljevi Stručnog veća su:

  • Unapređenje nastave građanskog vaspitanja;
  • Druženje i razmena iskustava;
  • Upoznavanje svih prosvetnih radnika sa programom predmeta građansko vaspitanje;
  • Upoznavanje šire javnosti sa programom predmeta građansko vaspitanje.

Na drugom skupu profesora građanskog vaspitanja održanom u Regionalnom centru, 22.11.2007. izabrani su predsednik Stručnog veća za Čačak, Marija Vulović i Izvršni odbor za Moravički okrug. Sastanku Stručnog veća građanskog vaspitanja održanom 1.12.2007. prisustvovala je Nataša Đuričić, koordinator Građanskih inicijativa. Dogovoreno je da Građanske inicijative 15.01.2008. održe besplatan seminar u Regionalnom centru za profesore građanskog vaspitanja Moravičkog okruga. Tema sminara biće „Javno zagovaranje „. Građanske inicijative poklonile su biblioteci Regionalnom centra komplet knjiga na temu građanskog vaspitanja.

PROSVETNI RADNICI STVARAOCI

Druženje prosvetnih radnika stvaralaca, 10.11.2007. proteklo je u izuzetno dobrom raspoloženju. Prosvetni radnici čitali su i recitovali svoju poeziju. Milivoje Trnavac promovisao je svoju „Antologiju ljubavne poezije prosvetnih radnika“. Skup je uveličao hor KUD „Abrašević“ svojim nastupom.

VEROUČITELJI

Skup veroučitelja Čačka u Regionalnom centru 24.11.2007. bio je neformalan. Razmatrane su mogućnosti upoznavanja svih prosvetnih radnika sa programom predmeta verske nastave.

STRUČNO VEĆE INFORMATIČARA

Na skupu profesora informatike Čačka, 24.11.2007. u Regionalnom centru formirano je Stručno veće informatičara. Za predsednika Aktiva izabrana je Zorica Maksimović, a njen zamenik je Aleksandar Dilparić. Izabran je i Izvršni odbor.

SRPSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST

Stručno veće profesora srpskog jezika i književnosti Moravičkog okruga formiran je 15.12.2007. u Regionalnom centru. Olivera Krupež izabrana je za predsednicu Stručnog veća, a njen prvi pomoćnik je Olivera Labudović. Izabrana je i redakcija budućeg časopisa profesora srpskog na čelu sa Slađanom Lišanin i Danijelom Kovačević-Mikić.

LIKOVNO VASPITANJE

Stručno veće profesora likovnog vaspitanja Moravičkog okruga formiran je 15.12.2007. u Regionalnom centru. Podršku udruživanju profesora likovnog obrazovanja dali su Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ i poznati srpski slikar Božidar Plazinić, koji se i lično obratio prisutnima. Slikar Plazinić izneo je ideju o formiranju likovnih kolonija u selima Moravičkog okruga, što bi doprinelo povećanju broja slika po seoskim školama. Predsednik Stručnog veća je Snežana Biorac, a njen pomoćnik Predrag Tešić.

STRUČNO VEĆE PROFESORA GEOGRAFIJE

Stručno veće geografa u Čačku postoji već duži niz godina, a svoj prvi sastanak u Regionalnom centru održali su 22.12.2007. godine. Tom prilikom predstavnici Regionalnog centra upoznali su geografe sa namenom Regionalnog centra i mogućnostima uzajamne saradnje.

STRUČNO VEĆE PROFESORA ISTORIJE

Istoričari Čačka formirali su svoje udruženje pre nekoliko godina. Na njihovu inicijativu 22.12.2007. održan je zajednički sastanak sa prestavnicima Regionalnog centra. Interesovanja istoričara bila su vezana za stručno usavršavanje. Po njihovoj želji u periodu od 16-18. januara 2008. u Regionalnom centru biće održan seminar „Istorija-učiteljica života“.

SKUP MATEMATIČARA

Profesori matematike Moravičkog okruga okupili su se u Regionalnom centru 22.12.2007. godine. Formiranje udruženja matematičara odloženo je za prvo naredno okupljanje. Po izboru matematičara u regionalnom centru će 10-11. januara biti održan seminar „Matematika u svetu oko nas“.

STRUČNI AKTIV PROFESORA NEMAČKOG JEZIKA  formiran je 6. oktobra 2012. godine u Regionalnom centru Čačak. Profesori nemačkog jezika doneli su godišnji plan rada i iskazali svoje potrebe za stručnim usavršavanjem.Godišnji plan aktiva možete videti ovde

UDRUŽENJE  NASTAVNIKA MUZIKE „MOKRANJAC“ osnovano 13. 9. 2012.godine, Na osnivačkoj Skupštini usvojen je Statut i izabran Upravni odbor udruženja. Udruženje obuhvata 13 osnovnih škola iz Čačka i Gornjeg Milanovca i 5  čačanskih srednjih škola. Oblast ostvarivanja ciljeva je muzičko obrazovanje.

 

Krajem novembra  2012. godine, u Čačku je osnovano Udruženje profesora stranih jezika Moravičkog okruga sa ciljem da se unapredi rad i saradnja profesora stranih jezika u svim obrazovnim ustanovama, da se obezbedi brži i kvalitetniji protok informacija iz oblasti nastave  stranih jezika, da se unapredi saradnja između osnovnih i srednjih škola u pogledu kvalitetnije nastave stranih jezika, kao i da se organizuju stručni skupovi radi stalnog stručnog usavršavanja članova Udruženja i primene savremenih nastavnih sredstava  i najnovijih dostignuća metodike i metodologije sa akcentom na jeziku kao sredstvu komunikacije.Udruženje će sarđivati sa sličnim udruženjima u zemlji i inostranstvu, distributerima strane knjige, organizatorima stručnih skupova i seminara, Regionalnim centrom za profesionalni razvoj, Stručnim društvom za strane jezike i književnosti Srbije, Školskom upravom, nadležnim ministarstvom, jezičkim školama, kao i sa svim vaspitno obrazovnim ustanovama u okrugu.

 U okviru ovog Udruženja nalaze se aktivi profesora engleskog, nemačkog, italijanskog, francuskog i ruskog jezika.

E-mail:   upsjmo@gmail.com