Na štandu Centra za promociju nauke na Sajmu knjiga 2016. godine u četvrtak, 27. oktobra, predstavljeni su Naučni klubovi koji su tokom 2016. godine otvoreni u 12 gradova širom Srbije. Istog dana, Centar je organizovao i sastanak direktora centara za stručno usavršavanje na kome se razgovaralo o aktivnostima koje se planiraju za 2017. godinu.

Otvaranje dvanaest Naučnih klubova širom Srbije predstavlja rezultat saradnje Centra za promociju nauke i lokalnih centara za stručno usavršavanje nastavnika, odnosno regionalnih centara za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. Ova saradnja je pokrenuta u decembru 2015. da bi potom dobila snažnu podršku lokalnih samouprava u svim gradovima gde se centri nalaze.

Polazeći od zajedničke ideje da se promocija i popularizacija nauke u Srbiji decentralizuje i proširi, centri za stručno usavršavanje u svim gradovima su tokom proleća 2016. uložili izuzetan trud i posvećenost kako bi se, uz podršku Centra za promociju nauke, otvorili klubovi. Istovetnog dizajna enterijera, pojedinačni naučni klubovi sadrže i lokalne specifičnosti.

Tokom perioda od aprila do juna, iz nedelje u nedelju, klubovi su pokretani u prostorijama centara za stručno usavršavanje u Kanjiži, Kikindi, Šapcu, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Kruševcu, Nišu, Novom Pazaru, Leskovcu i Knjaževcu. U narednim mesecima, klubovi su oživeli u punom smislu – pokrenut je raznovrstan, edukativan i zanimljiv naučnopopularni program širom Republike Srbije.