{gallery}aktelno/ss_16{/gallery}Одржана прва радионица, у суботу 8. oктобра 2016. године у оквиру пројекта „Сунчев сат кроз историју“ у којој учествује по 4 ученика петог и шестог разреда из следећих школа: ОШ „Танаско Рајић“, ОШ „Драгиша Мишовић“, ОШ „Вук Караџић“, ОШ „Прељина“ И ОШ „Свети Ђакон Авакум“ Трнава.

„Сунчев сат кроз историју“ је пројекат одобрен од стране Центра за промоцију науке из Београда. Данас је у Научном клубу у Чачку одржана прва радионица у оквиру пројекта, чији су аутори Олга Дукић, проф.физике и Снежана Тошовић, проф.математике, у сарадњи са Иреном Миликић, проф.географије. Радионици је присуствовало 20 ученика, како је и планирано. Овог пута присуствовали су ученици из пет основних школа са територије општине Чачак.

Прво је чувени проналазач Балтазар „објаснио“ шта је време и вратио нас уназад кроз историју. Ученици су имали прилику да се информишу о разним врстама сатова, као што су: водени сат, звездани, пешчани, сунчани сат, преко механичког сата чије делове нам је показао Мики Маус са својим друговима Шиљом и Паја Патком. Сазнали су да је атомски сат најпрецизнији уређај икада направљен на нашој планети. „Иреница Паметница“ нам је пружила још нека знања потребна за израду Сунчаног сата и одговарала на питања знатижељних.

 Након уводног предавања, потпомогнутог заборављеним цртаним филмовима „Балтазар“ и „Мики Маус“, прешли смо на практичан рад.

Неки су прелиставали енциклопедије, неки инсталирали компас, док су остали осмишљавали накит или друге употребне  предмете са елементом Сунчевог или Екваторијалног сата. Сви смо, могло би се рећи без изузетка, уживали у изради поменутих сатова.

Био је то диван дан, проведен у научном размишљању у Научном клубу, са намером да се развије жеља за истраживањем и новим сазнањима или да се бар развије креативност.

Следећа радионица, биће одржана у суботу, 15.10.2016. године у исто време, са истим ученицима.

Обавештавамо све наше мале „проналазаче“ да за потребан менторски рад могу писати на мејлове: snezana.matematika@gmail.com и dukicolga678@gmai.com .

Аутори пројекта су Снежана Тошовић, наставница математике у ОШ „Танаско Рајић“ у Чачку и Олга Дукић, наставница физике у ОШ „Вук Караџић у Чачку. Пројекат се реализује у Научном клубу Регионалног центра у Чачку.