На штанду Центра за промоцију науке на Сајму књига 2016. године у четвртак, 27. октобра, представљени су Научни клубови који су током 2016. године отворени у 12 градова широм Србије. Истог дана, Центар је организовао и састанак директора центара за стручно усавршавање на коме се разговарало о активностима које се планирају за 2017. годину.

Отварање дванаест Научних клубова широм Србије представља резултат сарадње Центра за промоцију науке и локалних центара за стручно усавршавање наставника, односно регионалних центара за професионални развој запослених у образовању.

Ова сарадња је покренута у децембру 2015. да би потом добила снажну подршку локалних самоуправа у свим градовима где се центри налазе.

Полазећи од заједничке идеје да се промоција и популаризација науке у Србији децентрализује и прошири, центри за стручно усавршавање у свим градовима су током пролећа 2016. уложили изузетан труд и посвећеност како би се, уз подршку Центра за промоцију науке, отворили клубови. Истоветног дизајна ентеријера, појединачни научни клубови садрже и локалне специфичности.

Током периода од априла до јуна, из недеље у недељу, клубови су покретани у просторијама центара за стручно усавршавање у Кањижи, Кикинди, Шапцу, Смедереву, Крагујевцу, Чачку, Ужицу, Крушевцу, Нишу, Новом Пазару, Лесковцу и Књажевцу. У наредним месецима, клубови су оживели у пуном смислу – покренут је разноврстан, едукативан и занимљив научнопопуларни програм широм Републике Србије.