{gallery}aktelno/er_17{/gallery}

У Oвчар Бањи 18. и 19. марта 2017. године реализован је први део програма предвиђен пројектом „Ератостенов експеримент“, који је финансијски подржан од Центра за промоцију науке.

Пројектом  је укључено 14 ученика 7. и 8. разреда из седам основних школа. Аутори и реализатори пројекта су Иван Рвовић, професор географије, члан Географско-еколошког друштва и Снежана Тошовић, професор математике, амбасадор планетарног пројекта Global Math Project и амбасадор Scientix-a.

Ученици су имали прилику да се упознају са окружењем у коме је Ератостен стварао, са начином његовог размишљања, као и мишљењем научних кругова до тог доба. Извршене су све припреме  за успешно извођење експеримента.

Током трајања овог едукативног кампа, смештеног у ресторану „Дом“, владала је весела и подстицајна атмосфера која је и допринела конструктивној размени мишљења када се водила дебата.

У слободно време учесници пројекта су имали прилику да се упознају са изузетним одликама заштићеног природног добра Овчарско-кабларске клисуре кроз наставу у природи.

У уторак, 21. 3. реализован је други део пројекта кроз платформу Inspiring Science (http://tools.inspiringscience.eu/delivery/view/index.html?id=49b4c86f174343b1a0c10bc55fe9d98b&t=p), где су се ученици упознали са могућим сценаријом за извођење експеримента и увидели начин рада у другим европским школама. Упознали су се са многим online алатима као што је алат за израчунавање соларног поднева. Такође су имали прилику да комуницирају са многим учесницима овог глобалног пројекта (http://eratosthenes.ea.gr/) са којима су размењивали  податке добијене мерењем у циљу израчунавања обима Земље.

 Могло би се рећи да су спремни да наредне равнодневнице они воде експеримент.