{gallery}aktelno/maur_18{/gallery}У четвртак, 22. Фебруара 2018. године у 12 часова, свечано  је потписан Уговор  између Регионалног центра за професионални развој запослених у образовања и Машинско саобраћајне школе из Чачка. Уговор се односи на реализацију пројекта израде експоната „Муаре eфекат“ који ће обогатити  понуду  Парка знања и свакако  допринети квалитетнијем учењу у овом простору. Машинско саобраћајна школа се јавила на Јавни позив Центра за промоцију науке, а  за израду експоната у парковима науке и знања који се налазе при 12 центара за стручно усавршавање у Србији. ЦПН је са 250 000,00 подржао Парк знања у Чачку, а од тога  182 448,00 динара  планирано је Машинско саобраћајној школи за израду експоната – Муаре ефекат.

Муаре ефекат је из области оптичких феномена у оквиру које се преплићу физика, психологија и математика. Муаре ефеат представља визуелно искуство које се јавља када дође до преклапања два сета линија или тачака различитих димензија , углова, растојања. Назив потиче од француске речи  која именује врсту свиле која има шаре светлих и тамних трака. Овај експонат ће бити деци свакако занимљив јер ће представљати перципирање светлих и тамних линија, а основни принцип је могућ преклапањем две површине које су перформиране у правилним интервалима.

Поред директора школе, Мирка Лазовића, ПРОЈЕКТНИ ТИМ чине:

Драгиша Петковић, струковни специјалиста инжењер машинства и добитник бројних награда на Сајму учила за најбоља наставна средства и овогодишњи добитник Децембарске награде града Чачка;

Драгиша Теофиловић, машински инжењер;

Драгомир Стефановић, дипломирани машински инжењер;

Радоје Матијевић, машински инжењер

Поред овог експоната, Парк знања ће у марту месецу бити обогаћен и експонатима за наставу хемије и психологије.