{gallery}aktelno/laris_18{/gallery}У просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању у Чачку, 13.04. одржан је Интерни састанак 8 ОЦД које имплементирају Пасош компетенција у Србији. Циљ састанка је био дефинисање модела умрежавања, израда базе података и акционог плана. Направљен је план учешћа на Регионалној конференцији саветника/саветница и организација које раде са Пасошем компетенција 19. и 20. јуна у Београду на тему: „Изазови у раду са осјетљивим категоријама: приступи, идеје, искуства“

У оквиру досадашње имплементације Пасоша компетенција у Србији, сертификовано је 17 саветница и саветника из 8 организација цивилног друштва које раде са угроженим категоријама становништва. Три сертификоване саветнице Удружења Ларис из Чачка у наредном периоду радиће саветовања са Пасошем компетенција корисника из осетљивих и тешко запошљивих категорија становништва у Моравичком округу.

Пасош компетенција је инструмент за валидирање знања и вештина стечених кроз неформално образовање и информално учење. Овај алат доприноси повећању запошљивости.
Увођење Пасоша компетенција у Србији је једна од активности пројекта: „Стварање прилика за запошљавање угрожених група кроз побољшање општинских услуга“. Пројекат финансира Немачко савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ), а спроводи га Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) у оквиру Отвореног регионалног фонда за Југоисточну Европу – Модернизација општинских услуга. Немачка развојна сарадња пружа подршку Србији и земљама Југоисточне Европе у настојањима да се смањи незапосленост и побољшају економски услови живота грађана.