{gallery}aktelno/laris_18{/gallery}U prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Čačku, 13.04. održan je Interni sastanak  8 OCD koje implementiraju Pasoš kompetencija u Srbiji. Cilj sastanka je bio definisanje modela umrežavanja, izrada baze podataka i akcionog plana. Napravljen je plan učešća na Regionalnoj  konferenciji savetnika/savetnica i organizacija koje rade sa Pasošem kompetencija 19. i 20. juna u Beogradu na temu:  „Izazovi u radu sa osjetljivim kategorijama: pristupi, ideje, iskustva“ 

U okviru dosadašnje implementacije Pasoša kompetencija u Srbiji, sertifikovano je 17 savetnica i savetnika  iz 8 organizacija civilnog društva koje  rade sa ugroženim kategorijama stanovništva. Tri sertifikovane savetnice Udruženja Laris iz Čačka u narednom periodu radiće savetovanja sa Pasošem kompetencija korisnika iz osetljivih i teško zapošljivih kategorija stanovništva u Moravičkom okrugu.

Pasoš kompetencija je instrument za validiranje znanja i veština stečenih kroz neformalno obrazovanje i informalno učenje. Ovaj alat doprinosi povećanju zapošljivosti.

Uvođenje Pasoša kompetencija u Srbiji je jedna od aktivnosti projekta: „Stvaranje prilika za zapošljavanje ugroženih grupa kroz poboljšanje opštinskih usluga“.  Projekat finansira Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi ga Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Modernizacija opštinskih usluga. Nemačka razvojna saradnja pruža podršku Srbiji i zemljama Jugoistočne Evrope u nastojanjima da se smanji nezaposlenost i poboljšaju ekonomski uslovi života građana.