Proces upraljanja projektima je veoma složen i zahtevan i zahteva maksimalno angažovanje projektnog tima ili menadžment timova, ne samo u oblasti obrazovanja, već u svim sverama društva. Kako se susrećemo sa stalnim nedostatkom finansijskih sredstava, potrebno je obučiti i „naučiti“ što više timova za pisanje projekata i projektno planiranje.

Projekti zaista zahtevaju uključivanje velikog broja aktera, kao i koordinaciju stručnjaka iz različitih oblasti, stalno praćenje konkursa, dobro poznavanje bar jednog stranog jezika i kontinuirano umrežavanje ustanova i organizacija, kako na lokalnom nivou, tako i na republičkom, odnosno međunarodnom.
{gallery}aktelno//projektno_planiranje_nis_2013{/gallery}

U cilju pružanja neophodne podrške zaposlenim u Regionalnim centrima za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, kao i Centrima za stručno usavršavanje, Mreža RC  i CSU Srbije, obezbedila je trodnevne obuke za Projektno planiranje. Obuke su izvedene u Kikindi i Nišu.

Predstavnici Regionalnog centra Čačak, Ljiljana Vojinović i Gorica Stanojević, kao i saradnica Centra, direktorka Predškolske ustanove „Moje detinjstvo“, Suzana Simeunović, 19.,20., i 21. 06. 2013. godine, prisustvovale su obuci „Projektni menadžment“, u Regionalnom centru u Nišu. Zakvaljujući pomentumom treningu, zaposleni će biti u mogućnosti da analiziraju resurse svoje sredine, odrede jake i slabe strane, potrebe i prioritete, kao i da postave ciljeve projekta, planiraju i implemetiraju navedeno u projektni ciklus. Osnovni cilj obuke je da se prate potencijalni izvori finansiranja, da se pomaže vaspitnoobrazovnim ustanovama pri apliciranju na konkurse, da se povezuje što više ustanova, organizacija i da se iz više „uglova“ sagledavaju potrebe za kvalitetnijim obrazovanjem i vaspitanjem.

Regionalni centri i Centri ѕa stručno usavršavanje bi veći deo prihoda u budućnosti trebalo da ostavruju preko projekata. Predavač /trener na pomenutoj obuci, bio je Dragoslav Stevović, profesor preduzetništva, računarstva i informatike iz Kruševca.