{gallery}aktelno//ljig_osnazivanje_2013{/gallery}
U organizaciji Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju – Čačak, održan je u petak, 14. juna 2013. godine u OŠ „Sava Kerković“ u Ljigu, stručni skup – TRIBINA „Osnaživanje zaposlenih u obrazovanju za stručno usavršavanje, napredovanje i sticanje zvanja“. Autori i realizatori stručnog skupa su Nataša Turuntaš, Marina Pavlović, Rada Karanac i Danijela Kovačević Mikić.

Stručnom skupu prisustvovalo je 49 nastavnika iz Ljiga, Mionice, Valjeva, Belanovice, Kragujevca i to:
– 42 nastavnika iz OŠ „Sava Kerković“ Ljig;
– 1 profesor Srednje škole „Mionica“ u Mionici;
– 3 nastavnika OŠ „Sestre Pavlović“ Belanovica;
– 1 nastavnik OŠ „ Svetozar Marković“ Kragujevac;
– 1 profesor Srednje stručne škole „Hiljadu trista kaplara“ Ljig
Prisutni nastavnici imali su priliku da saznaju i usvoje neophodna znanja vezana za Pravilnik o stalnom stručnom usavršavanju, kao i znanja o Razvojnim planovima ustanova – predškolskih, osnovoškolskih i srednjoškolskih. Takođe, predstavljeni su i modeli saradnje Regionalnog centra sa vaspitnoobrazovnim ustanovama, kako kroz akreditovane programe-seminare, simpozijume, konferencije, tribine, okrugle stolove, tako i kroz oblike stručnog usvršavanja koja nisu akreditovana, a ulaze u 44 sata stručnog usavršavanja u ustanovi.
Pomoć Regionalnog centra u organizaciji i izviđenju uglednih časova, objavljivanju stručnih radova nastavnika, organizovanjem radionica, konkursa, izložbi i dr, su jako bitne aktivnosti za stručno usavršavanje i napredovanje u zvanjima. Jedna od bitnih stavki saradnje Regionalnog centra za ustanovama u obrazovanju i nastavnicima je pružanje podrške za akreditaciju seminara i stručnih skupova.
Autori tribine „Osnaživanje zaposlenih u obrazovanju za stručno usavršavanje, napredovanje i sticanje zvanja“ su predstavili način izrade ličnog portfolija, brojne primere iz prakse, načine prikupljanja dokaza, primere gotovih formulara – zahteve direktoru Ustanove, mišljenja stručnih organa, prosvetnog savetnika, rešenje direktora i dr.
Prisutni nastavnici su stručni skup-TRIBINU ocenili veoma dobro uz preporuku da ovakvih predavanja, diskusija i konkretnih predloga i primera treba da bude mnogo više.