{gallery}aktelno/nerelarcc_15{/gallery}

У Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању је одржана летња школа Темпус пројекта “NeReLa”, у коме је учествовало 49 наставника средњих школа из скоро свих градова у окружењу. Обука ће наредних дана бити настављена у Смедереву, Кикинди и Нишу.
Циљ пројекта NeReLa је унапређење инжењерских студија у Србији увођењем у наставу даљинских експеримената, као и јачање сарадње универзитета и средњих стручних школа кроз обуке наставника из школа за примену удаљених експеримената у наставу. У његовој реализацији су укључена сва четири велика универзитетска центра, као и заједница техничких и машинских средњих школа. Инострани партнери су универзитети где се већ заживеле даљинске” лабораторије: Билбао из Шпаније, Порто из Португала, Марибор из Словеније и Европски универзтет на Кипру.

У сваком Регионалном центру у оквиру летње школе раде се удаљени експерименти. Укупно се пријавило 125 наставника за похађање дводневних обука у сва четири регионална центра. Удаљени експерименти су развијани у шест научних дисциплина на универзитетима у Крагујевцу, Београду, Новом Саду и Нишу и то: електротеника и мерења, аутоматско управљање, електричне машине, погони и регулација, рачунарска техника, мехатроника и електроника. Полазници су имали прилику да се пријаве за једну или више тема сходно предметима које предају у школама. Полазници у Чачку углавном раде експерименте који су постављени на Факултетуи технучких наука. Сваки полазник је добио каталог експеримената и упутство како се раде експерименти. Они ће у оквиру наставе увести и вежбе, односно удаљене експерименте. Они немају физичку лабораторију у својој школи али могу да користе експерименте са факултета и демонстрираће их пред својим ђацима. То ће почети да се користи од нове школске године. Експерименте ће моћи да користе и студенти факултета. Руководилац пројекта NeReLa  је др Радојка Крнета, професорка на Факултету техничких наука.
Темпус пројекат NeReLa  је почео да се реализује 1. децембра 2013. године и биће завршен 30. новембра 2016. године, али са великом жељом свих партнера да се он настави.