{gallery}aktelno/nerelarcc_15{/gallery}

U Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju je održana letnja škola Tempus projekta “NeReLa”, u kome je učestvovalo 49 nastavnika srednjih škola iz skoro svih gradova u okruženju. Obuka će narednih dana biti nastavljena u Smederevu, Kikindi i Nišu.

Cilj projekta NeReLa je unapređenje inženjerskih studija u Srbiji uvođenjem u nastavu daljinskih eksperimenata, kao i jačanje saradnje univerziteta i srednjih stručnih škola kroz obuke nastavnika iz škola za primenu udaljenih eksperimenata u nastavu. U njegovoj realizaciji su uključena sva četiri velika univerzitetska centra, kao i zajednica tehničkih i mašinskih srednjih škola. Inostrani partneri su univerziteti gde se već zaživele daljinske” laboratorije: Bilbao iz Španije, Porto iz Portugala, Maribor iz Slovenije i Evropski univerztet na Kipru.

U svakom Regionalnom centru u okviru letnje škole rade se udaljeni eksperimenti. Ukupno se prijavilo 125 nastavnika za pohađanje dvodnevnih obuka u sva četiri regionalna centra. Udaljeni eksperimenti su razvijani u šest naučnih disciplina na univerzitetima u Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu i Nišu i to: elektrotenika i merenja, automatsko upravljanje, električne mašine, pogoni i regulacija, računarska tehnika, mehatronika i elektronika. Polaznici su imali priliku da se prijave za jednu ili više tema shodno predmetima koje predaju u školama. Polaznici u Čačku uglavnom rade eksperimente koji su postavljeni na Fakultetui tehnučkih nauka. Svaki polaznik je dobio katalog eksperimenata i uputstvo kako se rade eksperimenti.  Oni će u okviru nastave uvesti i vežbe, odnosno udaljene eksperimente. Oni nemaju fizičku laboratoriju u svojoj školi ali mogu da koriste eksperimente sa fakulteta i demonstriraće ih pred svojim đacima. To će početi da se koristi od  nove školske godine. Eksperimente će moći da koriste i studenti fakulteta. Rukovodilac projekta NeReLa je  dr Radojka Krneta, profesorka na Fakultetu tehničkih nauka.

Tempus projekat NeReLa je počeo da se realizuje 1. decembra 2013. godine i biće završen 30. novembra 2016. godine, ali sa velikom željom svih partnera da se on nastavi.