U Čačku je u utorak, 12. aprila, nakon Leskovca, otvoren još jedan Naučni klub. Memorandum o saradnji potpisali su Vojislav Ilić, gradonačelnik Čačka, Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke, i Gorica Stanojević, direktorka Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, u čijim prostorijama je otvoren Naučni klub.
{gallery}aktelno/nk_16{/gallery}

Kako je istakao Nemanja Đorđević, ideja naučnih klubova jeste da se sve one ideje koje realizuje Centar na promociji nauke decentralizuju po raznim gradovima, uz osluškivanje lokalnih želja i potreba kada je reč o obrazovanju i nauci.

 “Očekujemo da će ovo biti mesto gde će deca doći zato što ne moraju, i zato što imaju pitanja koja žele da postave”, istakao je Đorđević.

Direktorka Centra za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju Gorica Stanojević izjavila je da će sve ono što bude novo u nauci biti predstavljeno i u Naučnom klubu u Čačku, napominjući da će uskoro, pored Naučnog kluba, u dvorištu Tehničke škole biti otvoren i Park znanja.

 U saradnji sa lokalnim samoupravama ovog proleća biće otvoreno 12 klubova, koji će pokrivati sve naučne oblasti, od društvenih do prirodnih. Gradovi u kojima se otvaraju naučni klubovi su Leskovac, Čačak, Niš, Užice, Knjaževac, Kragujevac, Smederevo, Kruševac, Kikinda, Novi Pazar, Kanjiža i Šabac. Poslednji u nizu, otvoriće se i Naučni klub u centru Beograda.

Naučni klub je zamišljen kao mesto za učenje i sticanje znanja na neformalan način kroz radionice, predavanja i brojne druge aktivnosti. Svaki od naučnih klubova u 12 gradova je istovetan po dizajnu i načinu rada i sadrži prostor za radionice, biblioteku i zonu za kreativan odmor.