{gallery}aktelno/mart-2018-naucni-klub-gornji-milanovac{/gallery}

Naučni klub kao mesto susreta naučnika, istraživača, privrednika, donosioca odluka i građanstva uskoro počinje sa radom i dobija svoje prostorije u Gornjem Milanovcu. Predviđeno je da Naučni klub u Gornjem Milanovcu bude otvoren kao izdvojeno odeljenje Regionalnog centra za profesionalno obrazovanje u Čačku.

Predstavnici Centra za promociju nauke na danas održanom sastanku kod predsednika opštine Dejana Kovačevića predstavili su rad, funkcionisanje i aktivnosti Naučnog kluba. Prostor Naučnog kluba namenjen je svima onima koji vole nauku i tehniku, njome se bave profesionalno ili amaterski, planiraju da postanu naučnici kada porastu, koriste nauku i tehnologiju u svome poslovanju i onima koji jednostavno žele da se informišu o naučnim dostignućima i stvore veze sa naučnicima i naučnom zajednicom. Član kluba može biti svako, a poseban fokus treba imati na naučne radnike i istraživače, privrednike, donosioce odluka, učenike osnovnih i srednjih škola, studente, nastavnike, profesore, novinare i popularizatore nauke.

Prema rečima direktorke Regionalnog centra za promociju nauke Gorice Stanojević u narednom periodu od strane Regionalnog centra predviđeno je opremanje Naučnog kluba: „ Obezbedićemo sve ono što je potrebno za funkcionisanje Kluba, sva nastavna sredstva i trodimenzionalna nastavna sredstva. Planirano je da se naučni sadržaj predstavi na jedan drugačiji način, da se kao vid neformalnog obrazovanja spusti do najmlađih. To ćemo postići kroz interaktivan pristup učenju, kroz određene radionice, predavanja kako za decu najmlađeg uzrasta, tako i za starije sugrađane.“

Predstavnici Centra su istakli da će se posebna pažnja posvetiti proučavanju ovdašnjih kulturno-istorijskih sadržaja imajući u vidu da je Rudničko-takovski kraj po tome prepoznatljiv. Prema njihovim rečima do sada su Naučni klubovi bili mnogo više okrenuti prirodnim naukama i mnogo više sadržaja je bilo iz tih oblasti. Osnivanjem Naučnog kluba u Gornjem Milanovcu po prvi put se osniva Klub koji će biti u centru istorijskih dešavanja i više će biti okrenut istoriji, geografiji i kulturnom nasleđu.

Prostor Naučnog kluba zvanično će biti smešten u Predškolskoj ustanovi „Sunce“, a aktivnosti će se realizovati ne samo u okviru zvaničnih prostorija, već i po školama, bibliotekama, Muzeju i drugim ustanovama.

Na otvaranju Naučnog kluba biće potpisan Sporazum između četiri ustanove i to između Opštine Gornji Milanovac, Centra za promociju nauke, Regionalnog centra za profesionalno obrazovanje i Predškolske ustanove „Sunce“.

KABINET PREDSEDNIKA OPŠTINE

Preuzmite dokument…