{gallery}aktelno/mart-2018-naucni-klub-gornji-milanovac{/gallery}

Научни клуб као место сусрета научника, истраживача, привредника, доносиоца одлука и грађанства ускоро почиње са радом и добија своје просторије у Горњем Милановцу. Предвиђено је да Научни клуб у Горњем Милановцу буде отворен као издвојено одељење Регионалног центра за професионално образовање у Чачку.

Представници Центра за промоцију науке на данас одржаном састанку код председника општине Дејана Ковачевића представили су рад, функционисање и активности Научног клуба. Простор Научног клуба намењен је свима онима који воле науку и технику, њоме се баве професионално или аматерски, планирају да постану научници када порасту, користе науку и технологију у своме пословању и онима који једноставно желе да се информишу о научним достигнућима и створе везе са научницима и научном заједницом. Члан клуба може бити свако, а посебан фокус треба имати на научне раднике и истраживаче, привреднике, доносиоце одлука, ученике основних и средњих школа, студенте, наставнике, професоре, новинаре и популаризаторе науке.

Према речима директорке Регионалног центра за промоцију науке Горице Станојевић у наредном периоду од стране Регионалног центра предвиђено је опремање Научног клуба: „ Обезбедићемо све оно што је потребно за функционисање Клуба, сва наставна средства и тродимензионална наставна средства. Планирано је да се научни садржај представи на један другачији начин, да се као вид неформалног образовања спусти до најмлађих. То ћемо постићи кроз интерактиван приступ учењу, кроз одређене радионице, предавања како за децу најмлађег узраста, тако и за старије суграђане.“

Представници Центра су истакли да ће се посебна пажња посветити проучавању овдашњих културно-историјских садржаја имајући у виду да је Рудничко-таковски крај по томе препознатљив. Према њиховим речима до сада су Научни клубови били много више окренути природним наукама и много више садржаја је било из тих области. Оснивањем Научног клуба у Горњем Милановцу по први пут се оснива Клуб који ће бити у центру историјских дешавања и више ће бити окренут историји, географији и културном наслеђу.

Простор Научног клуба званично ће бити смештен у Предшколској установи „Сунце“, а активности ће се реализовати не само у оквиру званичних просторија, већ и по школама, библиотекама, Музеју и другим установама.

На отварању Научног клуба биће потписан Споразум између четири установе и то између Општине Горњи Милановац, Центра за промоцију науке, Регионалног центра за професионално образовање и Предшколске установе „Сунце“.

КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ

Преузмите документ…