{gallery}aktelno/ekobresnica{/gallery}}Ученици еколошке секције основне школе „Марко Ђ. Катанић“ из Бреснице , са наставником биологије Јадранком Милинковић 8. 6. 2022. год. организовали су Еко дан . Том приликом школа је угостила 70 предшколаца из вртића „Звончица“ из Мрчајеваца, који су дошли у пратњи својих васпитача. У духу посете гостису на поклон донели коришћену тетрапак амбалажу и истрошене батерије.
Циљ организовања Еко дана је подизање еколошке свести , продубљивање знања, развијање практичних вештина али и да предшколсци , који су  већ стасали будући ђаци доживе школу као пријатну средину где се стичу знања али има простора и за игру и за дружење.Еко дан су оболежиле следеће радионице:

  1. Пресовање пет амбалаже и акција сакупљања истрошених батерија

У овој радионици након предавања на тему „Рециклажа“ демонстриран је поступак пресовања пет амбалаже.

  1. Израда хербаријума

Учесници радинице упознати су са разлозима израде хербаријума, како се врши одабир биљака, када, који се подаци уносе а потом је демонстриран  поступак припреме биљака за израду хербаријума стављањем биљака у пресу. На располагању за прелиставање било је  више примерака школских хербаријума.

  1. Лековито и ароматично биље

Кроз изворни материјал, биљке школске ароматичне баште учесници су саслушали предавање на тему:“Значај лековитог биља и начини примене“.  Следећи корак у оквиру радионице било је препознавање засађених биљака: матичњак, жалфија, камилица, невен, хајдучка трава, смиље, чуваркућа и нана.

  1. Временска лента еволуције живог света на планети Земљи

Временска лента приказана је преко цртежа и слика фосила редоследом како је настао и како се развијао живи свет. Разгледањем временске ленте могло се видети како су изгледала прва жива бића, најстарији фосили, прелазни фосили као и жива бића која су некада живела а да то нису само диносауруси већ и многа друга жива бића.

  1. Еко активности које свакодневно треба да спроводимо

На постављеној табли у школском парку приказан је одређен број пиктограма са појашњењима еколошке активности коју треба свако од нас свакодневно да спроводи.

Учесницима је појашњено значење онога што је представљено пиктограма и да је то пут  развоја еколошке свести и развоја  еко културе.

  1. Практичан рад предшколаца

На задату тему : Осмисли и цртежом представи једну еколошку активност“, предшколци су имали задатак да се на креативан начин искажу. Своје радове качили су на канап између два дрвета у школском парку. Најбољи радови су награђени а чланови жирија били су ученици учесници радионица са наставником биологије Јадранком Милинковић.

Са циљем да будемо добри домаћини потрудила се директорка школе Весна Дишић- Величић која је у свим сегментима организовања Еко дана имала кључну улогу.Такође, потврду да радимо добру ствар добили смо и од стране Школске Управе која је финансирала наш Еко дан.