У оквиру пројекта „Мудрости из прошлости“, одржана је радионица 4. априла 2023. године, у ОШ „Милица Павловић“ за ученике првог разреда целодневне наставе.

Прво је организовано предавање и презентација на тему Народне умотворине (када, како и зашто су настале, које врсте постоје, њихове одлике, давање и тумачење одговарајућих примера).

После тога, ученици су подељени у шест група и кроз такмичарске игре и задатке показали су колико су научили о народним умотворинама.

  1. игра: Један ученик баца 2 велике коцке за јамб од сунђера, сабира добијене бројеве и тако бира редни број питања. Након прочитане народне умотворине, његова група треба да погоди о којој врсти је реч (пословица, загонетка и сл.). Ако не погоде, питање преузима следећа група.
  2. игра: Свака група је добила по 12 слика. Када чују загонетку, треба да подигну слику која представља њену одгонетку. Сви који погоде, добијају бод.
  3. игра: Испред ученика су 4 обруча. Он има рибицу коју убацује први у круг, затим ускаче у њега и брзо изговара брзалицу Риба риби гризе реп. У исто време се такмиче 3 ученика, па својој екипи могу донети 1, 2 или 3 бода.
  4. игра: Ученици су добили написаних 8 пословица, у којима недостаје нека реч. На другом папиру налази се 8 речи које они треба да распореде.

На крају такмичења, сабрани су бодови, проглашена је најуспешнија група и заслађено је дружење бомбонама.