kolonija mrcajevci

kolonija mrcajevci

Kada je reč o stručnom usavršavanju ali i, sportskim rečnikom rečeno, održavanju stvaralačke kondicije likovnih pedagoga, pokazalo se da su u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, prepoznali kojim putem  bi trebalo da se kreće usavršavanje profesora likovne umetnosti,  koji su završili likovne akademije.

Posle veoma zapažene likovne kolonije koju je Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju krajem juna organizovao u Rošcima, a na kojoj su učestvovali likovni pedagozi iz Požege, Gornjeg Milanovca, Čačka i Kraljeva, nešto slično održano je u subotu, 20. septembra u Mrčajevcima. Za razliku od kolonije u Rošcima, ovog u Mrčajevcima su rame uz rame stvarali profesori i učenici srednjih umetničkih škola iz Kraljeva i Čačka.  

Kao i u slučaju likovne kolonije u Rošcima, kako kaže profesor Bojan Nedeljković, koji je u Regionalnom centru zadužen za odnose sa javnošću, i okupljanje likovnih pedagoga u Mrčajevcima, prevashodno ima za cilj njihovo stručno usavršavanje, budući da je postalo nepisano pravilo da po završetku likovnih akademija, oni koji se odluče za pedagoški rad vrlo brzo izgube interesovanje za stvaralaštvo.

– Ova kolonija na kojoj su učestvovali i učenici srednjih umetničkih škola iz Čačka, koja od ove godine radi u okviru Saobraćajno mašinske škole i Srednje umetničke škole iz Kraljeva koja je osnovana pre pet godina, osim usavršavanja pedagoga bila je i prilika da se učenici u direktnom kontaktu upoznaju sa procesom nastanka jednog likovnog dela. Na ovaj način kod dece, mada se radi o učenicima umetničkih škola, likovno obrazovanje, sa čim se u potpunosti slažu i u nedavno osnovanom Aktivu profesora likovne umetnosti, dobija na značaju, budući da je kao i muzička umetnost, u najvećem broju slučajeva, nepravedno marginalizovano. Drugi cilj kojim se rukovodio Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, svakako je nastojanje da se prostori škola u selima oplemene originalnim umetničkim delima, koja bi trebala da podstaknu učenike na stvaralaštvo. I treći nimalo manje važan cilj, na kome je potencirao Božidar Plazinić, idejni tvorac kolonije u Rošcima, je oživljavanje seoskih sredina, kojima ovakve manifestacije svakako nedostaju, objašnjava Nedeljković.    

Likovnu koloniju u Mrčajevcima koja je radila u etnoselu na obali Zapadne Morave, obeležila je i izložba akademskog slikara Momčila Paunovića, inače profesora u OŠ Tatomir Anđelić u Mrčajevcima, o čijem stvaralaštvu je govorila istoričarka umetnosti Dragana Božović iz Umetničke galerije Nadežda Petrović, sa kojom Regionalni centar sarađuje od svog osnivanja. U radu kolonije učestvovao je i profesor Likovne akademije u Beogradu, Mihajlo Dragutinović, inače Mrčajevčanin, čije će delo takođe krasiti zidove škole u Mrčajevcima.     

Kada je reč o stručnom usavršavanju ali i, sportskim rečnikom rečeno, održavanju stvaralačke kondicije likovnih pedagoga, pokazalo se da su u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, prepoznali kojim putem bi trebalo da se kreće usavršavanje profesora likovne umetnosti koji su završili likovne akademije. Na drugoj strani, ukoliko ova ideja iduće godine, čemu se u Centru nadaju, zaživi i u ostalim seoskim školama, biće to prilika da likovna umetnost, posredstvom ovakvih manifestacija i bukvalno stigne na prag žitelja sela u Moravičkom okrugu i čačanskom kraju.