prva-slikarska-kolonija-likovnih-pedagoga

ПРВА СЛИКАРСКА КОЛОНИЈА ЛИКОВНИХ ПЕДАГОГА

ПОДСТИЦАЈ СТВАРАЛАШТВА

У настојању да настава ликовног васпитања, добије оно место какво би требало да има, на иницијативу Регионалног центра професионални развој  запослених у образовању у Чачку, крајем прошле године основано је Стручно веће наставника, или популарније, Актив наставника ликовног васпитања Моравичког округа. Будући да настава ликовног васпитања захтева креативност како наставника, тако и ученика, а коју непрестано треба подстицати, у Рошцима је 28. и 29. јуна организована, по многим оценама, веома успела ликовна колонија у чијем раду је учествовало 15 ликовних педагога из Пожеге, Чачка и Краљева.

У Регионалном центру и Центру за визуелна истраживања Круг, који води сликар Божидар Плазинић, чије је сликарско стваралаштво већ одавно добило признање и ван граница Србије, проценили су да је само оснивање Актива недовољно да се професији ликовног педагога бар делимично врати улога и место у образовању које заслужује.

– Постала је уобичајена пракса, да без обзира на сликарски таленат који поседују, већина ликовних педагога, после свега неколико година, проведених у настави, престане да слика. Циљ Центра за визуелна истраживања Круг, који је подржао Регионални центар за професионални развој  запослених у образовању, је да кроз рад у једној оваквој колонији, подстакнемо стваралаштво и таленат који поседују ликовни педагози, јер сви они су у души сликари, објашњава мотиве организовања колоније у Рошцима Божидар Плазинић.

Сви радови настали током рада колоније захваљујући Регионалном центру и Кругу су урамљени и поклоњени школи у Рошцима, чиме ће се оплеменити ентеријер ове сеоске школе и  еколошко-истраживачког кампа, који је од 11. јула почео са радом у оквиру школе, а намењен је пре свега еколошкој едукацији ученика чачанских  основних и средњих школа.
А. Арсенијевић

prva-slikarska-kolonija-likovnih-pedagoga