prva-slikarska-kolonija-likovnih-pedagoga

PRVA SLIKARSKA KOLONIJA LIKOVNIH PEDAGOGA

PODSTICAJ STVARALAŠTVA

U nastojanju da nastava likovnog vaspitanja, dobije ono mesto kakvo bi trebalo da ima, na inicijativu Regionalnog centra profesionalni razvoj  zaposlenih u obrazovanju u Čačku, krajem prošle godine osnovano je Stručno veće nastavnika, ili popularnije, Aktiv nastavnika likovnog vaspitanja Moravičkog okruga. Budući da nastava likovnog vaspitanja zahteva kreativnost kako nastavnika, tako i učenika, a koju neprestano treba podsticati, u Rošcima je 28. i 29. juna organizovana, po mnogim ocenama, veoma uspela likovna kolonija u čijem radu je učestvovalo 15 likovnih pedagoga iz Požege, Čačka i Kraljeva.

U Regionalnom centru i Centru za vizuelna istraživanja Krug, koji vodi slikar Božidar Plazinić, čije je slikarsko stvaralaštvo već odavno dobilo priznanje i van granica Srbije, procenili su da je samo osnivanje Aktiva nedovoljno da se profesiji likovnog pedagoga bar delimično vrati uloga i mesto u obrazovanju koje zaslužuje.

– Postala je uobičajena praksa, da bez obzira na slikarski talenat koji poseduju, većina likovnih pedagoga, posle svega nekoliko godina, provedenih u nastavi, prestane da slika. Cilj Centra za vizuelna istraživanja Krug, koji je podržao Regionalni centar za profesionalni razvoj  zaposlenih u obrazovanju, je da kroz rad u jednoj ovakvoj koloniji, podstaknemo stvaralaštvo i talenat koji poseduju likovni pedagozi, jer svi oni su u duši slikari, objašnjava motive organizovanja kolonije u Rošcima Božidar Plazinić.

Svi radovi nastali tokom rada kolonije zahvaljujući Regionalnom centru i Krugu su uramljeni i poklonjeni školi u Rošcima, čime će se oplemeniti enterijer ove seoske škole i  ekološko-istraživačkog kampa, koji je od 11. jula počeo sa radom u okviru škole, a namenjen je pre svega ekološkoj edukaciji učenika čačanskih  osnovnih i srednjih škola.
A. Arsenijević

prva-slikarska-kolonija-likovnih-pedagoga