{gallery}aktelno/veliki_naucnici/{/gallery}

НАСТАВАК ПРОЈЕКТА „ВЕЛИКИ НАУЧНИЦИ У МАЛИМ ШКОЛАМА“

У организацији Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању у Чачку, организован је 6. 04. 2013.године, наставак пројекта „Велики научници у малим школама“. Пројекат се овога пута реализовао у Основној школи „Степа Степановић“ у Горњој Горевници. У пројекту учесетвују ОШ „Иво Андрић“ Прањани, ОШ „Котража“ из Котраже, ОШ „Сретен Лазаревић“ Прилике, ОШ „Свети Сава“ Г.Милановац, ОШ „Божо Томић“ из Пријевора и домаћин ОШ „Степа Степановић“ из Г.Горевнице. Пројекат се заснива на раду еколошких радионица и секција из поменутих школа. Такође, ово је и почетак рада Кластера првих еколошких школа у Моравичком округу.

Теме које су обрађене током рада у школи у Горевници су:
-“Загађење ваздуха“
“Све ће стрефити шлог који се зове смог“ ,
“Моје дрво дише за мене“,
“Моја школа је зелена оаза“
Током рада, било је незамисливо говорити о значају зелених површина, шума, дрвореда, паркова, а не поменути шумски пожар који се догодио на подручју Горње Горевнице у чијој близини се налази школа. Присутнима је приказан снимак пожара, а потом једно дивно подсећање на дане пошумљавања Јељена, сачувано кроз сећања  и црно беле фотографије читавих генерација, учесника пошумљавања.
            Као симбол  почетка обнове изгорелог шумског покривача, у школском дворишту школе домаћина, засађена су прва стабла. Представници сваке школе засадили су  по дрво пријатељства.
     Млади еколози школе “Степа Степановић“, заједно са својом наставницом, Јадранком Милинковић, представила су гостима еколошке пројекте и активности које реализују у жељи да обогате наставни и ваннаставни живот школе. Запослени и ученици теже,  естетски уређеном простору у који се савршено уклапа летња учионица или како је називају,  УЧИОНИЦА ЗА ЛЕПО ВРЕМЕ И ЛЕПЕ ТЕМЕ.
Школа је укључена у програм експерименталног гајења енергетске биљке Мисцантхус гигантеус или Слонове траве, са огледним пољем површине једног ара. Велика пажња током радионица посвећена је и рециклажи. Прикупљајући пет амбалажу ученици помажу рециклажу пластике, а постављањем компостера врши се рециклажа органског отпада.  Добијени плодни хумус користи се за потребе школе, првенствено за узгој цвећа. Наставак пројекта „Велики научници у малим школама“, се реализује у следећој еколошкој оази, крајем месеца априла у ОШ „Котража“ у Котражи.