{gallery}aktelno/gz_16{/gallery}

У Парку знања и Научном клубу Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању у Чачку, 24. новембра 2016. године одржана je радионица под називом „Светска баштина у рукама младих“. Радионицу је водио Владимир Мајсторовић, професор географије у Прехрамбено угоститељској школи у Чачку, учесник Међународног Форума младих Европе о Светској баштини УНЕСКА који је одржан на локалитету Феликс Ромулијана и Зајечару и УНЕСКО међународног пројекта “Преношење порука културе“ који је одржан у Вајмару у Немачкој.  Полазници радионице били су ученици средњих школа са подручја града Чачка који су имали прилику да чују, виде и доживе јединствене локалитете светске баштине.

Ученици су уз асистенцију професора и коришћења материјала образовног комплета Приручник Светска баштина у рукама младих и комплета образовних материјала, Центра за Светску баштину УНЕСКА из Париза (превод на српски језик), картe “World Heritage UNESCO“, видео материјал: ’’Interactive educational kit – World heritage in young hands’’ немих карти, папира, картона и бојица попуњавали радне папире и креирали моделе светске баштине. Осим тога одређивали су положај локалитета на карти света – World Heritage UNESCO. Причало се о култури, архитектури, старим историјским градовима, националним парковима, римским и античким локалитетима, угроженим биљним и животињским врстама који представљају део природне и културне баштине под заштитом УНЕСКА. Путем видео презентације уз звуке музике и аутентичне сувенире ученици су на јединствен начин доживели одређене крајеве и пределе универзалне светске вредности. Истакнут је и значај младих у заштити кулртурног наслеђа и промоција “Патримонита“. Ученици су путем видео презентације и бројних фотографија могли да се упознају са појединим локалитетеима светске  баштине у Србији, Грчкој, Италији, Немачкој, Француској, Шпанији, Русији, Кини, Јапану, Америци, Африци… Приказан је и промотивни кратки видео запис “Патримонито у националном парку Вирунга, Конго“. Ученици су потом правили моделе објеката који су на листи светске културне баштине, на основу оригиналних сувенира (пирамида, црква, готичка кућа, ветрењача, палата…). Учесници радионице су у Парку знања испред глобуса одређивали положаје локалитета светске баштине и говорили о њиховом значају и заштити и представаили радове. Организован је и квиз знања о локалитетима светске баштине. 

На крају радионице ученици који су савладали обуку добили су сертификате Удружења за УН Србије, а потом је урађена евалуација кроз коју су ученици окарактерисали да је ова радионица који ће памтити, да им је било јако занимљиво, да су доста тога новог научили и да ће својим вршњацима пренети део атмосфере са данашње радионице и препоручити им да присуствују. 

Унесков пројекат “Светска баштина у рукама младих“ или “Образовање младих о Светској баштини“, показао је да што више млади сазнају о Светској природној и културној баштини и баштини у својој земљи, то имају већу жељу да уче о томе, да истражују, развијају осећај интересовања и бригу за природним и културним наслеђем у земљи и иностранству.