{gallery}aktelno/gz_16{/gallery} U Parku znanja i Naučnom klubu Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Čačku, 24. novembra 2016. godine održana je radionica pod nazivom „Svetska baština u rukama mladih“. Radionicu je vodio Vladimir Majstorović, profesor geografije u Prehrambeno ugostiteljskoj školi u Čačku, učesnik Međunarodnog Foruma mladih Evrope o Svetskoj baštini UNESKA koji je održan na lokalitetu Feliks Romulijana i Zaječaru i UNESKO međunarodnog projekta “Prenošenje poruka kulture“ koji je održan u Vajmaru u Nemačkoj. Polaznici radionice bili su učenici srednjih škola sa područja grada Čačka koji su imali priliku da čuju, vide i dožive jedinstvene lokalitete svetske baštine.

Učenici su uz asistenciju profesora i korišćenja materijala obrazovnog kompleta Priručnik Svetska baština u rukama mladih i kompleta obrazovnih materijala, Centra za Svetsku baštinu UNESKA iz Pariza (prevod na srpski jezik), karte “World Heritage UNESCO“, Video materijal: ’’Interactive educational kit – World heritage in young hands’’ nemih karti, papira, kartona i bojica popunjavali radne papire i kreirali modele svetske baštine. Osim toga određivali su položaj lokaliteta na karti sveta – World Heritage UNESCO. Pričalo se o kulturi, arhitekturi, starim istorijskim gradovima, nacionalnim parkovima, rimskim i antičkim lokalitetima, ugroženim biljnim i životinjskim vrstama koji predstavljaju deo prirodne i kulturne baštine pod zaštitom UNESKA. Putem video prezentacije uz zvuke muzike i autentične suvenire učenici su na jedinstven način doživeli određene krajeve i predele univerzalne svetske vrednosti. Istaknut je i značaj mladih u zaštiti kulrturnog nasleđa i promocija “Patrimonita“. Učenici su putem video prezentacije i brojnih fotografija mogli da se upoznaju sa pojedinim lokaliteteima svetske baštine u Srbiji, Grčkoj, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Rusiji, Kini, Japanu, Americi, Africi… Prikazan je i promotivni kratki video zapis “Patrimonito u nacionalnom parku Virunga, Kongo“. Učenici su potom pravili modele objekata koji su na listi svetske kulturne baštine, na osnovu originalnih suvenira (piramida, crkva, gotička kuća, vetrenjača, palata…). Učesnici radionice su u Parku znanja ispred globusa određivali položaje lokaliteta svetske baštine i govorili o njihovom značaju i zaštiti i predstavaili radove. Organizovan je i kviz znanja o lokalitetima svetske baštine.
Na kraju radionice učenici koji su savladali obuku dobili su sertifikate Udruženja za UN Srbije, a potom je urađena evaluacija kroz koju su učenici okarakterisali da je ova radionica koji će pamtiti, da im je bilo jako zanimljivo, da su dosta toga novog naučili i da će svojim vršnjacima preneti deo atmosfere sa današnje radionice i preporučiti im da prisustvuju.
Uneskov projekat “Svetska baština u rukama mladih“ ili “Obrazovanje mladih o Svetskoj baštini“, pokazao je da što više mladi saznaju o Svetskoj prirodnoj i kulturnoj baštini i baštini u svojoj zemlji, to imaju veću želju da uče o tome, da istražuju, razvijaju osećaj interesovanja i brigu za prirodnim i kulturnim nasleđem u zemlji i inostranstvu.