{gallery}aktelno/er_17{/gallery}U Ovčar Banji 18. i 19. marta 2017. godine realizovan je jedan deo programa predviđenog projektom „Eratostenov eksperiment“, koji je finansijski podržan od Centra za promociju nauke.
U ovaj projekat je uključeno 14 učenika 7. i 8. razreda iz 7 osnovnih škola grada. Autori i realizatori projekta su Ivan Rvović, profesor geografije, član Geografsko-ekološkog društva i Snežana Tošović, profesor matematike, ambasador planetarnog projekta Global Math Project i ambasador Scientix-a.
Učenici su imali priliku da se upoznaju sa okruženjem u kome je Eratosten stvarao, sa načinom njegovog razmišljanja, kao i mišljenjem naučnih krugova do tog doba. Upoznali su se sa svim potrebnim za uspešno izvođenje eksperimenta.
Tokom trajanja ovog edukativnog kampa, smeštenog u restoranu „Dom“, vladala je vesela i podsticajna atmosfera koja je i doprinela konstruktivnoj razmeni mišljenja kada se vodila debata.
U slobodno vreme učesnici projekta su imali priliku da se upoznaju sa izuzetnim odlikama zaštićenog prirodnog dobra Ovčarsko-kablarske klisure kroz nastavu u prirodi.

U utorak, 21. 3. realizovan je drugi deo projekta kroz platformu Inspiring Science (http://tools.inspiringscience.eu/delivery/view/index.html?id=49b4c86f174343b1a0c10bc55fe9d98b&t=p) gde su se učenici upoznali sa mogućim scenariom za izvođenje eksperimenta i uvideli način rada u drugim evropskim školama. Upoznali su se sa mnogim online alatima kao što je alat za izračunavanje solarnog podneva. Takođe su imali priliku da komuniciraju sa mnogim učesnicima ovog globalnog projekta (http://eratosthenes.ea.gr/) sa kojima razmenjuju podatke dobijene merenjem u cilju izračunavanja obima Zemlje.
Moglo bi se reći da su spremni da naredne ravnodnevnice oni vode eksperiment.