U Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju je 28. marta 2018. godine održana obuka „Sprečavanje sukoba interesa i kontrola imovine i prihoda funkcionera“ koju je organizovala Agencija za borbu protiv korupcije.

Skupu su prisustvovali sekretari i direktori vaspitnoobrazovnih ustanova Moravičkog okruga. Učesnici su imali priliku da čuju izlaganja na teme obaveza funkcionera u oblasti sprečavanja sukoba interesa, kao i postupak utvrđivanja odredaba Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka u oblasti sukoba interesa.

Direktori i sekretari ustanova su obavešteni i tome da je obaveza svih funkcionera da prijave imovinu, ali i da na stupanju na dužnost moraju u roku od sedam dana da se prijave Agenciji za borbu protiv korupcije..Takođe, sedam dana važi i za odjavu, ukoliko njihova funkcija prestane da važi. Agencija se mora obavestiti i u postupcima javnih nabavki, ali i o podnošenju zahteva za pokretanje prekršajnih i krivičnih prijava zbog povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. 

Učesnici obuke su na kraju, kao i tokom rada imali mogućnost pitanja za konkretne primere.

{gallery}aktelno/28-mart-2018-sukob-interesa/sve{/gallery}