{gallery}aktelno/nadezda_27{/gallery}25. и 27. септембра 2019. У Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ у Чачку, одржане су едукативно – ликовне радионице „Са Надеждом кроз време“, које је водила и осмислила Драгана Божовић, кустос – музејски саветник. Учесници радионица била су деца предшколског узраста из Предшколских установа „Моје детињство“ и „Радост“ из Чачка.

Део програма Недеље истраживача и Европске ноћи истраживача2019. у Чачку одржао се у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“. У среду 25. септембра и у петак 27. септембра 2019. у галерији су реализоване истраживачке едукативно-ликовне радионице Са Надеждом кроз време. Радионице је водила Драгана Божовић, кустос – музејски саветник у УГ „Надежда Петровић“. Учествовала су деца предшколског узраста из Предшколских установа „Моје детињство“ и „Радост“. Циљ радионица је био да деца кроз игру и интеракцију истражују и упознају живот, друштвено ангажовање и стваралаштво сликарке Надежде Петровић, њену породицу и време у коме је живела. Посредно, циљ радионице је да се међу децом ствара нова публика која ће пратити културна дешавања у граду.

Радионица је садржала едукативну причу и разговор са децом којима је тема било рано детињство Надежде Петровић проведено у Чачку (70-е године 19. века), професија њених родитеља, живот у Чачку у време пре више од 100 година, Надеждина браћа и сестре, њено школовање у области сликарства, карактеристике њеног уметничког опуса и иновације које је донела у српско сликарство. Затим је следио кратки сценски приказ којим је сликовито реконструисано Надеждино време. Одабрана деца су, обучена у импровизоване костиме из Надеждиног доба, глумила сликарку и њене родитеље. Радионице су завршаване ликовним сегментом – цртањем замишљених призора из Надеждиног живота.

Деца су веома добро прихватила радионицу и активно учествовала својим питањима, закључцима, коментарима и рекапитулацијом наученог. Успешно су се, кроз ова три сегмента, вратила у Надеждино време када није било ни сијалица које осветљавају домове, ни телефона, ни аутомобила… Такође, сазнали су шта је Надежда волела да слика, какве боје је користила, од кога је наследила сликарски таленат, како је у ратовима лечила рањенике и друге важне и занимљиве податке.
Обе радионице су трајале по сат времена (од 10 до 11 сати) и укупно је било присутно преко четрдесеторо деце. Сарадња са васпитачима је била одлична.